Geen partneralimentatie als er voldoende verdiencapacititeit aanwezig wordt geacht

Home / Actualiteit / Geen partneralimentatie als er voldoende verdiencapacititeit aanwezig wordt geacht

In een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 27 februari 2019 ging het om een hoogopgeleide juriste, die in een echtscheidingsprocedure van haar man een forse partneralimentatie vroeg aangezien zij meende dat zij slechts € 1.200,– per maand kon verdienen.

Het Hof gaf aan dat was gebleken dat de vrouw in de eerdere jaren circa € 90.000,– bruto per jaar had verdiend en dat zij tijdens de 3 jaar durende echtscheidingsprocedure best wel werk had kunnen vinden waarmee zij niet afhankelijk zou zijn van partner-alimentatie.

De vrouw had niet aangegeven dat zij ziek was of anderszins niet in staat zou zijn om werk op haar niveau te zoeken; ook vond het Hof dat de vrouw nog slechts een beperkte zorg voor de kinderen had gelet op de leeftijd van de kinderen en dat zij dus best voldoende eigen inkomen zou kunnen verwerven.

Het Hof liet de eerder vastgestelde hoge alimentatie nog 6 maanden voortduren om de vrouw in de gelegenheid te stellen om alsnog een passende functie te vinden en daarmee in haar eigen behoefte te kunnen voorzien.

Conclusie is dat partneralimentatie niet alleen afhankelijk is van de financiële draagkracht van de man, maar dat van de vrouw ook passende en actieve inzet mag worden gevraagd, zodat zij zelf voldoende in haar eigen inkomen kan voorzien.

Uiteraard is dat lang niet altijd het geval, bijvoorbeeld als de vrouw laag opgeleid is en niet voldoende loon kan verdienen; ook kan het zijn dat de vrouw veel tijd en zorg moet besteden aan nog jonge kinderen, waardoor zij beperkt is in haar arbeidsmogelijkheden.